skateboarding pentru incepatori

20.02.2014 12:05

Skateboard-ul este o bucata de lemn avand prinse 4 roti,care este pus in miscare prin impingere.Sportul la care acesta e folosit se numeste ,,Skateboarding”.Se poate folosi in skatepark-uri,halfpipe-uri, sau in pante(lasand gravitatia sa actioneze).Acestea fiind spuse,sa vedem cateva sfaturi pentru incepatori :

 

1)Echipamentul necesar

Pentru inceput ai nevoie de un skateboard, skateshoes si echipament de protectie. Mai intai incearca placa unui amic si vezi daka sportul este pentru tine,si daca iti place trage o fuga pana la cumparaturi si achizitioneaza-ti cele necesare.Daca vrei sa te apuci serios de skateboarding, ia-ti o placa profesionala, nu te incurca cu jucarii .Multi se multumesc cu un RCO,FirstBike si alte skate-uri ,,ieftine” dar pe parcurs diferenta dintre o placa normala si o placa profesionala isi va face prezenta..cele normale se rup destul de repede, merg încet, sunt grele și nu te ajuta la trick-uri.Cat despre marime - esti incepator deci ia-ti marimea 7.5 - 7.6.Asta te va ajuta sa inveti mai repede trick-urile.SkateShoes-ii,adica incaltari speciale pt. skateing, se gasesc la orice skate-shop si sunt utili in skateboarding deoarece au talpa dreapta si nu e alunecoasa (asta te ajuta foarte mult sa nu aluneci de pe skate). Limba groasă și plină cu burete te poate scăpa de o durere, când îți aterizează placa pe picior. Diferențele între niște pantofi de skate și niște adidași normali, în ceea ce privește feeling-ul când te dai pe skate, o vei observa singur. Tot ceea ce îți pot spune este că niște adidași normali se rup foarte repede când te dai cu ei pe skate, față de niște skate shoes. Prețul unei perechi de skateshoes variaza intre 100.00 RON si 350.00 RON.Pe langa asta sunt comozi,arata cool,nu vad de ce nu ti-ai lua.

Echipamentul de protecție este neglijat de mulți skateri, dar îți recomand să-l porți. Te poți lovi rău când încerci trick-uri grele, când te dai pe rampe sau când te dai la gap-uri sau scări mari. Acum nu zic sa te echipezi ca un robotel si sa nu-ti poti controla miscarile asa cum ar trebui, deci nu exagera. Eu spun ca sunt utile, restul depinde de tine daca le porti sau nu.

 

2)Aflati Stance-ul(Goofy/Regular)

Esti pus pe treaba, ai deja echipamentul, arati cool, ai deja o atitudine de skater, pana aici e bine.In continuare va trebui sa afli stance-ul.Sigur te intrebi ce e ala,nu?..Ei bine la fel cum nu poți scrie la fel de bine cu ambele mâini, așa nu vei putea să te dai pe skate în orice poziție - goofy sau regular. Daca iti este mai bine cu stangul in fata,te vei numi Regular,iar daca dreptul este alegerea ta in fata te vei numi Goofy. Atata-tot! Chestia asta o poti afla foarte simplu,daca nu sti cum:

*Iei o minge si dai cu piciorul in ea. Piciorul cu care ai lovit-o este piciorul pe care il vei pune pe tail (coada placii).

*Rogi un prieten sa te impinga .Daca nu cazi in nas, piciorul cu care te-ai salvat este cel pe care il vei folosi in fata

*Du-te undeva unde sunt scari. Ce picior ai ridicat prima oara pentru a urca scarile? Ei bine acela vi fi piciorul din spate, cel care il vei tine pe tail.

 

 

3)Pornirea

Acum îți știi stance-ul. Indiferent care ar fi acela, nu te împinge cu piciorul din față. Acest lucru se numește mango push și nu este prea util. Cel mai simplu mod de a porni este sa pui un picior in fata pe la suruburile din fata si cu celalalt picior te impingi, apoi il pui pe tail (partea din spate a skateboard-ului).Daca nu sti sa mergi pe skate incearca mai intai pe un covor,pe iarba,incepand cu balansari line(invata sa iti ti echilibrul). Înclină placa cu picioarele în stânga sau în dreapta pentru a lua curbe. Cât de ușor se înclină skate-ul se poate regla, strângând sau slăbind șurubul de la axe (kingpin-ul) - ai nevoie de o cheie de 14. Altă variantă ar fi să te lași pe tail, fără ca placa să atingă asfaltul și să te răsucești, însă e mai greu la început. Este foarte util sa poti face asta cand faci trickuri pentru ca te va ajuta sa mentii directia sis a te echilibrezi mai bine inainte si dupa efectuarea trick-ului. Pozitia corecta este-piciorul din fata in spatele suruburilor frontale,genunchii usor indoiti,iar piciorul din spate(dupa ce te propulsezi) pune-l pe coad placii(tail). Mai tarziu vei trece la metoda caveman. Trebuie sa mergi in fata tinand placa de nose, o lasi apoi sa alunece pe rotile din spate dupa care ii dai drumul si sari pe ea.

 

4)Oprirea

Iata cateva metode folositoare la opriri:

*Footbreak – o metoda simpla de a opri, punand piciorul din spate jos, astfel te vei opri.
*Heeldrag – o metoda mai dificila de a opri, te ridici pe rotile din spate pana cand tail-ul atinge asfaltul si astfel te vei opri.
*Powerslide – adica rotirea la 90 grade. Este dificil de facut, si este foarte usor sa cazi incercand asta.
*Bail – Cea mai usoara metoda de a opri – sari de pe placa.

 

5)Cazaturi

Când cazi, mai bine să nu te ferești cu mainile și să lasi umărul și corpul tău să suporte căzătura, deoarece este ușor să-ți rupi o mână încercând să aterizezi pe ea. Oricum, dacă te lovești, încearcă să te ridici în picioare, scutură-te puțin și vezi ce ai pățit. Poți ruga un prieten să îți spună dacă te-ai lovit rău (la spate sau unde tu nu poți să vezi).În cazul în care crezi că ai pățit ceva rău, sau te doare ceva și nu știi sursa durerii, du-te la doctor - el îți va spune ceea ce trebuie să faci.Skateboarding-ul nu este cel mai periculos sport extrem, dar sunt o grămadă de cazuri de fracturi de oase cauzate de căzături cu skateboard-ul. Dă-te cu atenție! Și dacă s-a întâmplat o tragedie să te lovești rău, nu uita să te pui înapoi pe placă când ești vindecat!

 

6)Rampe si SkatePark

Nu e greu să te dai pe o rampă, dar ai un sentiment ciudat prima dată când o faci. Trebuie să-ți menții greutatea pe piciorul din față în permanență și să fi relaxat. Când ajungi sus pe ramă, trebuie să te lași pe celălalt picior (vei coborâ switch dacă ai urcat normal și invers) schimbându-ți centrul de greutate. În tot acest timp, ține puțin genunchii îndoiți.Odata ce ai invatat,ai grija sa nu devi dependent J!

 

7)Trick-uri

După ce ești comod pe placa, vei vrea să înveți trick-uri. Trick-urile de bază (basic tricks) sunt Ollie-ul, (Pop) Shove-It-ul și Kickflip-ul. Primul trick care ar trebui învățat este Ollie-ul (săritura cu skateboard-ul), fără care nu poți face mare lucru.

Cateva metode pentru echilibru pe skate:

-Manual
-Coborâri-borduri
- Manual + Coborâre bordură + Manual
- Tic-tac (te ridici în manual și te învârți câteva grade într-o parte, încerci să iei un mic avânt, apoi repeți, dar în partea cealaltă)
- Nose Manual (manual pe roțile din față)
- Coborârea unor scări lungi
Si multe altele. Lista poate fi foarte lungă, aici vreau doar să vă dau o idee despre ce ați putea face.
Există skateri care au învățat ollie în prima lor zi de skate, fără să se chinuie cu manual-ul sau coborârea bordurilor. Totul depinde de tine și de cum vrei să înveți!

 

Concluziile le vei trage tu singur, daca ai citit instructiunile oferite de mine. Nu o sa fi Tony Hawk din prima dar tot ce pot spune este ca daca ai curaj, ambitie si dragoste (sau daca vrei sa ii spui ,,pasiune”) pentru skateboarding vei invata sa te dai la fel de repede precum ai inaintat fara sa iti dai seama prin ghid, de la lucruri simple, la trick-uri.